Τι θα πρεπει να προσέχω όταν έχω σιδεράκια & πως να τα φροντίζω;

2 October 2021by Drargiro.gr

Συγχαρητήρια για την τοποθέτηση! Είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να είστε υπερήφανοι! Στο εξής θα πρέπει να είστε σχολαστικοί με τη φροντίδα και τον καθαρισμό των δοντιών σας για να διασφαλίσετε ότι η θεραπεία σας προχωρά γρήγορα και ομαλά. Ενδέχεται να νιώσετε κάποια ενόχληση τις επόμενες ημέρες. Ένα ήπιο αναλγητικό όπως το Panadol ή το Nurofen θα βοηθήσει στην ανακούφιση από οποιαδήποτε ενόχληση. Σας προτείνουμε επίσης μια πιο ήπια διατροφή για τις πρώτες ημέρες, έως ότου να συνηθίσετε τα σιδεράκια.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε οτιδήποτε πολύ σκληρό ή κολλώδες! Αυτά τα τρόφιμα να ξεκολλήσουν τα σιδεράκια από τα δόντια ή να σπάσουν τα σύρματα προκαλώντας ζημιά και καθυστέρηση στη θεραπεία σας. Κόψτε τα τρόφιμα σας σε μικρά κομμάτια και μασήστε αργά και προσεκτικά για να αποφύγετε τυχόν ζημιές. Σχεδόν οτιδήποτε καταναλώνεται θα πρέπει να κοπεί σε μικρά κομμάτια και να καταναλωθεί αργά με προσοχή.

  • Ειδικότερα αποφύγετε στην κατανάλωση των ακόλουθων: Τσίχλες, καραμέλες, σκληρές καραμέλες, gummy bears.
  • Επίσης, αποφύγετε να δαγκώνετε: Σκληρά μπισκότα, πόπ κορν, καρύδια, pretzels, παϊδάκια και κρούστα πίτσας.
  • Σε καμία περίπτωση μη δαγκώσετε: πάγο, στυλό ή μολύβια.

Υπάρχουν ακόμη πολλά τρόφιμα που μπορείτε να απολαύσετε, αν είστε απλά προσεκτικοί: μήλα, αχλάδια, ωμά καρότα, σέλινο, καλαμπόκι, σάντουιτς με ψωμί, κέικ και κρέας με κόκκαλο που μπορούν να κοπούν σε μικρά κομμάτια ή λωρίδες και να καταναλωθούν χρησιμοποιώντας τα οπίσθια δόντια σας. Η πίτσα είναι εντάξει. Απλώς χρησιμοποιήστε το μαχαίρι και το πιρούνι σας αντί για τα μπροστινά σας δόντια!

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ: Το προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών είναι καθοριστικής σημασίας. Τα σιδεράκια παγιδεύουν τα τρόφιμα, τα βακτήρια και την πλάκα που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα, ασθένεια των ούλων και αφήνουν μόνιμα σημάδια (απασβέστωση), τα οποία δε φεύγουν ποτέ από τα δόντια! Βουρτσίστε μετά από κάθε γεύμα και πριν τον ύπνο. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη γραμμή των ούλων και στην περιοχή ανάμεσα στα σιδεράκια κ στα ούλα σας. Κρατήστε τα σιδεράκια και τα δόντια σας αστραφτερά καθαρά! Συνιστάται ιδιαίτερα το στοματικό ξέπλυμα με φθόριο.

ΧΡΗΣΗ ΚΕΡΙΟΥ: Εάν τα λαστιχάκια, τα σιδεράκια ή το σύρμα, ξύνουν τα χείλη, τα ούλα, τα μάγουλα ή τη γλώσσα σας, τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι κερί πάνω από το αιχμηρό σημείο αφού στεγνώσετε την περιοχή με ένα χαρτομάντιλο. Συνήθως τέτοιοι ερεθισμοί εξαφανίζονται μετά από μερικές ημέρες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό κομμάτι υγρής πετσέτας αντί για κερί.

ΕΝΟΧΛΗΣΗ: Σε γενικές γραμμές, το ξέπλυμα με ζεστό αλατόνερο μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο του στόματος: (ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μισό ποτήρι πολύ ζεστού νερού). Καντε πλύσεις για 60 δευτερόλεπτα. Ξεπλύνετε κάθε δέκα ή είκοσι λεπτά για καλύτερα αποτελέσματα. Εάν ο πόνος επιμένει, χρησιμοποιήστε ένα μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες, όπως το Algofren ή Nurofen(Παιδιά, ρωτήστε πρώτα τους γονείς σας, πριν χρησιμοποιήσετε το οτιδήποτε)!

ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΜΕΝΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ: Τα χαλαρωμένα σιδεράκια ωθούν στη γρήγορη ανάπτυξη της τερηδόνας. Εάν σπάσουν ή χαλαρώσουν κάποια σιδεράκια ή συρματάκια καλέστε στο ιατρείο. Τοποθετήστε κερί σε κάθε αιχμηρή περιοχή και αποθηκεύστε τυχόν χαλαρωμένα κομμάτια που θα φέρετε μαζί σας. Χαλαρωμένα ή σπασμένα σιδεράκια παρατείνουν τη διάρκεια της θεραπείας.

Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ: Αποτυχημένα ή καθυστερημένα ραντεβού αυξάνουν το χρόνο θεραπείας.