Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να ισιώσετε τα δόντια σας;

Μια από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που ακούει ένας ορθοδοντικός καθημερινά είναι η ακόλουθη «Θέλω να ισιώσω τα δόντια μου όσο το δυνατόν γρηγορότερα»

Η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλές μεταβλητές που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και η στοματική κοιλότητα του καθενός είναι μοναδική.

Είναι κατανοητό ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, η πιθανή διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι λίγο ανησυχητική.

Πριν συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε τη διάρκεια της θεραπείας μικρότερη, θα πρέπει να έχουμε καλύτερη κατανόηση για το πώς μετακινούνται τα δόντια στο εσωτερικό του οστού. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα προάγει την κίνηση των δοντιών είναι μια εκπληκτική και περίπλοκη διαδικασία. Περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς ιστούς, κύτταρα και ουσίες κυτταρικής σηματοδότησης. Όταν ασκείται πίεση στις ρίζες των δοντιών μέσα από τα σιδεράκια κ το σύρμα ή από νάρθηκες, τα κύτταρα του οστού και των ιστών που περιβάλλουν τη ρίζα διεγείρονται για να δράσουν. Όλες αυτές οι βιολογικές αλλαγές χρειάζονται χρόνο για να λάβουν χώρα και μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Σε ορισμένες δοκιμές προσπαθήσαμε να προωθήσουμε και να επιταχύνουμε τις κινήσεις των δοντιών, καταλήγοντας σε αρνητικό αποτέλεσμα, δηλαδή τα δόντια σταματούν να κινούνται εντελώς, και να υπάρχει σοβαρή βλάβη στις ρίζες και τους περιβάλλοντες ιστούς.

Όλοι οι επαρκώς εκπαιδευμένοι ορθοδοντικοί γνωρίζουν αυτές τις βιολογικές διεργασίες και σχεδιάζουν πάντοτε τα εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας τους έχοντας τα υπόψη.

Πρόσφατα, πολλές εταιρείες προσπάθησαν να προωθήσουν συσκευές που μπορούν να επιταχύνουν την κίνηση των δοντιών. Αυτές περιλαμβάνουν διέγερση των οστών, συσκευές που ασκούν παλμική πίεση ή χειρουργική αφαίρεση του οστικού ιστού για επιτάχυνση της κίνησης των δοντιών. Η επιταχυνόμενη διαδικασία στην ορθοδοντική είναι μια νέα έννοια και μέχρι στιγμής, οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους και υψηλότερη πιθανότητα υποτροπής μετά τη θεραπεία και δεν είναι ευρέως αποδεκτές από την κοινότητα των ορθοδοντικών, συμπεριλαμβανομένου και εμού.

Η πιο σημαντική μεταβλητή όμως, όσον αφορά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας είναι ο ασθενής.

Έχετε τη δύναμη να επηρεάσετε το χρόνο θεραπείας σας. Ο ορθοδοντικός σας μπορεί να έχει το τέλειο σχέδιο διάγνωσης και θεραπείας, αλλά δεν μπορεί να πετύχει και να ολοκληρώσει τη θεραπεία εγκαίρως χωρίς τη συνεργασία σας.

 Μερικά πράγματα που μπορεί να κάνετε για να σαμποτάρετε τον χρόνο θεραπείας σας περιλαμβάνουν:

  1. Nα λείπετε, να αλλάζετε ή να ματαιώνεται τα ραντεβού σας
  2. Nα προσέρχεστε αργά στα ραντεβού, ώστε ο γιατρός σας να μην έχει αρκετό χρόνο για να εκτελέσει όλες τις προγραμματισμένες διαδικασίες,
  3. Nα μην πραγματοποιούνται οι άλλες απαραίτητες διαδικασίες εγκαίρως (χειρουργικές επεμβάσεις, εξαγωγές, αποκαταστάσεις, κλπ.)
  4. Ξεκολλημένα σιδεράκια κ σπασμένα σύρματα μεταξύ των επισκέψεων σας. Τρώγοντας σκληρά τρόφιμα ή τροφές που περιλαμβάνονται στην απαγορευτική λίστα που καταστρέφουν τα σιδεράκια και προσθέτουν επιπλέον χρόνο στη θεραπεία σας. Εάν τα σύρματα λυγίσουν/σπάσουν, δε θα υπάρχει μετακίνηση στα δόντια. Η ανάγκη συνεχούς αντικατάστασης για τα κατεστραμμένα σιδεράκια προσθέτει μήνες και κάποια χρόνια στη θεραπεία.
  5. Να μην ακολουθείτε τις οδηγίες που αφορούν τα λαστιχάκια σας κ τους νάρθηκες. Αυτές οι απλές συσκευές είναι αυτές που παράγουν τη δύναμη να κινούν τα δόντια και να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Είναι αυτές που προωθούν την κίνηση των δοντιών. Αν τα φοράτε τακτικά, θα δείτε αποτελέσματα. Αν τα φοράτε μόνο την ημέρα που προσέρχεστε στο γραφείο, τότε τίποτα δε θα συμβεί, εκτός από του ότι θα χρειαστεί να φοράτε σιδεράκια πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται
  6. Η μη διατήρηση υγιών δοντιών και ούλων λόγω έλλειψης καλής στοματικής υγιεινής θα επιβραδύνει τη θεραπεία. Η κακή στοματική υγιεινή επιβραδύνει την κίνηση των δοντιών λόγω μόλυνσης. Επιπλέον, ο πρησμένος ιστός των ούλων μας εμποδίζει κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Εάν λαμβάνεται θεραπεία τώρα και σας απασχολεί ο παρατεταμένος χρόνος θεραπείας, λάβετε υπόψη αυτούς τους τρεις παράγοντες: Πραγματικά κάνετε ότι μπορείτε από την πλευρά σας;

Το να κάνετε ότι μπορείτε από την πλευρά σας όχι μόνο θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη θεραπεία σας μέσα στο χρονοδιάγραμμα, αλλά θα σας δώσει και τα καλύτερα τελικά αποτελέσματα.

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους

Εφέσου 9, Ν. Σμύρνη, 171 21
info@drargiro.gr