Πληροφορίες για την Συγκράτηση

Σκοπός αυτής της σελίδας είναι να σας παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη Συγκράτηση και έχει σκοπό να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.

Για πόσο χρονικό διάστηματα χρειάζομαι τη συγκράτηση;

Συνιστάται σε όλους τους ασθενείς να διατηρούν τη συγκράτηση για τουλάχιστον 1 έτος. Οι περισσότεροι ορθοδοντικοί χρησιμοποιούν κινητή συγκράτηση για το άνω τόξο και οι οδηγίες είναι να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση τουλάχιστον  για 1 χρόνο μετά το τέλος της θεραπείας. Μετά την ολοκλήρωση του έτους, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα

Για τη συγκράτηση της κάτω γνάθου συνήθως προτιμάται ακίνητη συγκράτηση, η οποία θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα η και εφ’όρου ζωής.

Να θυμάστε πάντα ότι η απάντηση στο ερώτημα της μακροπρόθεσμης σταθερότητας είναι η μακροπρόθεσμη συγκράτηση.

Πώς καθαρίζω αποτελεσματικά τη συγκράτηση μου;

Η ακίνητη συγκράτηση μπορεί να κάνει το μεσοδόντιο καθαρισμό πιο δύσκολο. Ωστόσο, με καλές διαδικασίες καθαρισμού όπως χρήση οδοντικού νήματος (superfloss) και κατάλληλα μεσοδόντια βουρτσάκια επιτυγχάνεται πολύ καλή στοματική υγιεινή με αποτέλεσμα η μόνιμη συγκράτηση να μπορεί να παραμείνει στη θέση της μέχρι την ενηλικίωση ή απ αόριστον. 

Όσον αφορά την κινητή συγκράτηση, και οι δύο τύποι θα πρέπει να καθαρίζονται ως εξής:

Μπορείτε να βουρτσίζετε την κινητή συγκράτηση (Essix, Hawley, Wrap around) με μια οδοντόβουρτσα (όχι αυτή που χρησιμοποιείτε για να βουρτσίζετε τα δόντια σας) είτε με υγρό σαπούνι είτε με μη λειαντική οδοντόκρεμα. Απλώς θυμηθείτε να ξεπλύνετε καλά.

Mία φορά την εβδομάδα μπορείτε να ξεπλύνετε τα μασελάκια σε ειδικό διάλυμα καθαρισμού οδοντοστοιχιών. Διαλύστε το δισκίο και βάλτε το μασελάκι στο διάλυμα για 10 λεπτά έως 20 λεπτά το μέγιστο. Χρησιμοποιήστε μόνο κρύο νερό στο ξέπλυμα

Πότε θα χρειαστεί αντικατάσταση της συγκράτησης;

Όσον αφορά την ακίνητη συγκράτηση, εάν αισθανθείτε ότι η στερεωτική κόλλα έχει ξεκολλήσει σε ένα ή περισσότερα δόντια και ότι το σύρμα σας έχει χαλαρώσει, κάντε μία επίσκεψη στον ορθοδοντικό σας το συντομότερο δυνατό.

Η κινητή συγκράτηση (μασελάκια) θα χρειαστούν αντικατάσταση όταν:

  • Υπάρχει φθορά στο πλαστικό μέρος
  • Μέρος ή μέρη του σύρματος ή του ακρυλικού μέρους έχει σπάσει
  • Έχουν χαλαρώσει πολύ και ο ορθοδοντικός δεν είναι σε θέση να τα επιδιορθώσει
  • ‘Έχουν λερωθεί πολύ και έχουν δυσοσμία όπως οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο χρησιμοποιείται καθημερινά
  • Η θέση των δοντιών σας έχει αλλάξει αρκετά ώστε η συγκράτηση δεν εφαρμόζει σωστά

Σε γενικές γραμμές, εάν η συγκράτηση δεν εφαρμόζει όπως παλιά ή έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές ίσως είναι καιρός για προσαρμογή, επισκευή ή και αντικατάσταση.

Πόσο συχνά χρειάζομαι να επισκέπτομαι τον ορθοδοντικό μου για έλεγχο συγκράτησης;

Ανεξάρτητα από τον τύπο της ορθοδοντικής συγκράτησης που χρησιμοποιείται, θα πρέπει πάντα να συνεχίζετε να κανονίζετε τακτικούς ελέγχους με τον ορθοδοντικό σας για τουλάχιστον 2 χρόνια μετά τη θεραπεία.

Πληροφορίες Επικοινωνίας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας με έναν από τους παρακάτω τρόπους

Εφέσου 9, Ν. Σμύρνη, 171 21
info@drargiro.gr