Συνιστούμε και προχωράμε στην τοποθέτηση ενός αποθητήρα γλώσσας/δακτύλου στο στόμα του παιδιού σας για να το βοηθήσουμε να σταματήσει τον θηλασμό του αντίχειρα/δακτύλου του. Είναι πολύ σημαντικό ότι πρόκειται για μια θετική ομαδική προσπάθεια. Υποστηρίξτε το παιδί σας σε αυτό το στάδιο, καθώς προσπαθεί να σταματήσει αυτή τη συνήθεια. Να θυμάστε ότι ο μηχανισμός είναι ένα «σημείο στοπ» για να υπενθυμίσει στο παιδί σας να βγάλει τον αντίχειρα/δάχτυλο από το στόμα του. Αυτή η συσκευή θα λειτουργήσει μόνο με τη συνεργασία όλων. Θέλουμε να σας παρέχουμε κάποιες πληροφορίες που θα σας επιτρέψουν να φροντίσετε τον νέο φίλο του παιδιού σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Διατροφή – Όλοι οι μηχανισμοί μας είναι στερεωμένοι με ισχυρή οδοντιατρική κονία (κόλλα) ωστόσο, μπορεί να ξεκολλήσουν εάν γίνει κατανάλωση λάθος τύπων τροφίμων. Γενικά θα πρέπει να αποφεύγονται τα ακόλουθα: καραμέλες, ζαχαρωτά, σκληρές καραμέλες, τσίχλες (οποιουδήποτε τύπου), gummy bears, παγάκια, σκληρά τραγανά τρόφιμα ή οποιοδήποτε κολλώδης, μαστιχωτή τροφή. Τα τρόφιμα που περιλαμβάνουν ζάχαρη θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο.
Στοματική υγιεινή – Ενώ σχεδόν όλοι οι τύποι των μηχανισμών μας καθαρίζονται εύκολα, το παιδί σας θα πρέπει να διαθέτει στοματική υγιεινή άνω του μέσου όρου. Οι μηχανισμοί θα παγιδεύσουν επιπλέον υπολείμματα φαγητού και πλάκας, οπότε το παιδί σας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στο βούρτσισμα και στον καθαρισμό με οδοντικό νήμα για να διατηρήσει τα ούλα και τα δόντια του υγιή.
Περιοδική Αξιολόγηση – Οι ασθενείς με μηχανισμούς θα πρέπει να επισκέπτονται τον ορθοδοντικό τουλάχιστον κάθε 4-6 εβδομάδες για εξέταση ρουτίνας και αξιολόγηση. Η συνεχόμενη μη παρουσία στα ραντεβού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα ούλα, σε τερηδόνα και στραβά δόντια. Μόλις ο μηχανισμός είναι έτοιμος για αφαίρεση, ο ορθοδοντικός θα προχωρήσει στην αφαίρεση.
Συνεργασία ασθενούς – Ο μηχανισμός δεν είναι παιχνίδι. Μη “κουνάτε” τη συσκευή με τη γλώσσα, γιατί μπορεί να χαλαρώσει.
Σε περίπτωση χαλάρωσης – Εάν ο μηχανισμός ξεκολλήσει για οποιοδήποτε λόγο, καλέστε αμέσως στο ιατρείο. Εάν είναι αρκετά χαλαρωμένος ώστε να βγαίνει από το στόμα, τοποθετήστε τον σε ένα φάκελο, αποθηκεύστε σε ασφαλές μέρος και καλέστε το ιατρείο. Πολλές φορές ένας χαλαρωμένος μηχανισμός μπορεί εύκολα να στερεωθεί ξανά εάν η συσκευή δεν έχει λυγίσει ή σπάσει και το παιδί σας το έχει αντιληφθεί το συντομότερο δυνατό. Σε περίπτωση καθυστέρησης ίσως να χρειαστεί να ξαναφτιαχτεί όλος ο μηχανισμός.
Άνεση για τον ασθενή – Οι αποθήτηρες της γλώσσας/δακτύλου είναι μια παθητική συσκευή (δεν υπάρχει κίνηση στα δόντια), επομένως, δε θα πρέπει να υπάρχει πόνος ή ενόχληση που να σχετίζεται με τα δόντια. Καλέστε στο ιατρείο εάν το παιδί σας έχει πόνο ή ενόχληση που σχετίζεται με τον μηχανισμό. Ένας νέος μηχανισμός μπορεί να χρειαστεί μια αρχική περίοδο προσαρμογής από μερικές ημέρες έως μια εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να υπάρχει μια αρχική δυσκολία στην ομιλία και η παρουσία της συσκευής θα γίνεται αντιληπτή. Συνήθως, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ο μηχανισμός δε γίνεται σχεδόν καθόλου αντιληπτός.