Αντιμετώπιση εκτάκτων κατά τη διάρκεια ορθοδοντικής θεραπείας

2 May 2021by Drargiro.gr

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ

・Ορθοδοντικό κερί ανακούφισης 

・ Οδοντικό νήμα

・ Τσιμπιδάκι

・ Μικρό, κοφτερό ψαλιδάκι

・ Μπατονέτες

・ Αλάτι

・ Μεσοδόντια βουρτσάκια

・ Οδοντογλυφίδες

・ Τοπικό Αναισθητικό (όπως το Orabase ή Ora-Gel)

 

Α. Προσδέσεις

Το καμπυλωτό σύρμα κρατείται σε κάθε σιδεράκι από την ελαστική πρόσδεση που μπορεί να είναι είτε ένα μικροσκοπικό ελαστικό ή ένα στριμμένο σύρμα.

 

Β. Καμπυλωτό Σύρμα

Το σύρμα είναι δεμένο σε όλα τα σιδεράκια και ασκεί πίεση ώστε να μετακινηθούν τα δόντια στη σωστή θέση.

 

Γ. Σιδεράκια

Τα σιδεράκια συνδέονται στα λαστιχάκια ή ενώνονται άμεσα με τα δόντια και κρατούν το καμπυλωτό σύρμα στη θέση του.

 

Δ. Μεταλλικός δακτύλιος

Το συγκολλημένο δαχτυλίδι από μέταλλο που τυλίγεται γύρω από το δόντι.

 

Ε. Άγκιστρα & λαστιχάκια

Τα άγκιστρα χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση ελαστικών, τα οποία βοηθούν στη μετακίνηση των δοντιών προς την τελική τους θέση

 

Επείγουσα αντιμετώπιση

 

Οι ακόλουθες ορθοδοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και οι θεραπείες τους παρατίθενται με τη σειρά από τη λιγότερο σοβαρή έως την πιο σοβαρή. Μόνο τα περιστατικά πολύ έκτακτης ανάγκης ενδέχεται να απαιτούν άμεση προσοχή από ορθοδοντικό. Η πλειοψηφία των εν λόγω περιπτώσεων μπορούν να γιατρευτούν από μια επαναληπτική εξέταση από τον ορθοδοντικό του ασθενούς.

 

Τρόφιμα που κολλάνε μεταξύ των δοντιών

Αυτό δεν είναι μια έκτακτη ανάγκη, αλλά μπορεί να είναι λίγο άβολο ή ενοχλητικό για τον ασθενή που φοράει σιδεράκια. Είναι εύκολο να καθαριστεί με ένα κομμάτι οδοντικού νήματος. Δοκιμάστε να συνδέσετε ένα μικρό κόμπο στη μέση του νήματος για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της τροφής, ή χρησιμοποιήστε μεσοδοντια βουρτσάκια ή οδοντογλυφίδα για να αποσπαστεί το φαγητό που είναι παγιδευμένο μεταξύ των δοντιών και των συρμάτων.

 

Έφυγε η πρόσδεση

Μικροσκοπικά λαστιχάκια ή μικρά, λεπτά σύρματα, γνωστά ως προσδέσεις, κρατούν το σύρμα στα σιδεράκια. Αν η λαστιχένια πρόσδεση αποσυνδεθεί, μπορεί να καταφέρετε να τη βάλετε πίσω στη θέση της χρησιμοποιώντας αποστειρωμένα τσιμπιδάκια. Αν μία πρόσδεση σύρματος χαλαρώσει, απλά αφαιρέστε τη με αποστειρωμένα τσιμπιδάκια. Αν η πρόσδεση σύρματος προεξέχει στο χείλος αλλά δεν είναι χαλαρή, μπορεί να την πιέσετε προς τα κάτω με μια μπατονέτα ή μια γόμα μολυβιού για την εξάλειψη του ερεθισμού.

Φυσικά, όταν μία πρόσδεση βγαίνει από τη θέση της ή σπάει, άλλες μπορεί να ακολουθήσουν. Φροντίστε να εξετάσετε όλες τις περιδέσεις. Οι προσδέσεις που λείπουν ή είναι σπασμένες πρέπει να γίνουν γνωστές στον γονέα/κηδεμόνα του ασθενούς, ο οποίος θα πρέπει στη συνέχεια να ενημερώσει τον ορθοδοντικό.

Αν χαθεί μια λαστιχένια ή συρμάτινη πρόσδεση, ειδοποιήστε τον γονέα/κηδεμόνα ώστε ο ορθοδοντικός να μπορεί να συμβουλεύσει αν ο ασθενής θα πρέπει να τον επισκεφθεί.

 

Δυσφορία

Είναι φυσιολογικό για έναν ασθενή να νιώθει δυσφορία μια ή δύο μέρες μετά που τα σιδεράκια ή τα μασελάκια ρυθμίζονται. Αυτό μπορεί να κάνει την κατάποση φαγητού άβολη. Καθησυχάστε τον ασθενή ότι η δυσφορία είναι φυσιολογική και προσωρινή. Ενθαρρύνετε τα μαλακά τρόφιμα. Φροντίστε ο ασθενής να ξεπλύνει το στόμα με ζεστό αλατόνερο.

 

Στοματικό Έλκος

Μερικοί ασθενείς είναι ευαίσθητοι σε περιστατικά πληγών στο στόμα. Ενώ τα σιδεράκια δεν τις προκαλούν, μπορούν να ενταθούν ή να επιδεινωθούν από ερεθισμό από αυτά. Μία ή περισσότερες περιοχές των μάγουλων, των χειλιών ή της γλώσσας μπορούν να εμφανιστούν ερεθισμό και έλκος από τα σιδεράκια. Αυτό δεν είναι μια έκτακτη ανάγκη, αλλά μπορεί να είναι πολύ άβολο για τον ασθενή. Άμεση ανακούφιση μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή μικρής ποσότητας τοπικής αναισθησίας (με Orabase ή Ora-Gel) απευθείας στην πονεμένη επιφάνεια με τη χρήση μπατονέτας. Ενημερώστε τον ασθενή να τα εφαρμόσει ξανά όπως κρίνει απαραίτητο.

 

Ερεθισμός των Χειλιών ή των Μάγουλων

Μερικές φορές τα νέα σιδεράκια μπορεί να είναι ενοχλητικά για το στόμα, ειδικά όταν ο ασθενής τρώει. Μια μικρή ποσότητα μη φαρμακευτικού κεριού ανακούφισης δημιουργεί ένα ιδανικό εμπόδιο μεταξύ μετάλλου και στόματος. Απλά πάρτε ένα μικρό κομμάτι και σχηματίστε ένα μπαλάκι του μεγέθους ενός μικρού μπιζελιού. Ισιώστε την μπάλα και τοποθετήστε την εντελώς πάνω από την περιοχή όπου βρίσκονται τα σιδεράκια που προκαλούν τον ερεθισμό. Ο ασθενής μπορεί τότε να φάει με περισσότερη άνεση. Ενημερώστε τον ασθενή ότι καταπιει το κερί κατά λάθος, δεν είναι πρόβλημα. Το κερί είναι ακίνδυνο.

 

Προεξέχον Σύρμα

Μερικές φορές, το άκρο ενός σύρματος θα βγει από μόνο του από τη θέση του και θα ερεθίσει το στόμα του ασθενούς. Χρησιμοποιείστε μια μπατονέτα ή μια γόμα μολυβιού για να ωθήσετε το σύρμα έτσι ώστε να είναι επίπεδο ενάντια στο δόντι. Αν το σύρμα δεν μπορεί να μετακινηθεί σε άνετη θέση, καλύψτε το με κερί ανακούφισης. (Δείτε «Ερεθισμός των χειλιών ή των μάγουλων» ανωτέρω για οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή κεριού ανακούφισης).

Ο γονέας/κηδεμόνας του ασθενούς θα πρέπει να φροντίσει ώστε ο ορθοδοντικός να ενημερωθεί για το πρόβλημα.

Σε μια κατάσταση όπου το σύρμα είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και ο ασθενής δεν είναι σε θέση να επισκεφθεί τον ορθοδοντικό σύντομα, μπορείτε, ως μια τελευταία λύση, να κόψετε το σύρμα.

Μειώστε την πιθανότητα κατάποσης του κομμένου κομματιού σύρματος από τον ασθενή με τη χρήση διπλωμένου χαρτομάντιλου ή γάζας γύρω από την περιοχή. Χρησιμοποιήστε ένα αιχμηρό ψαλίδι και κόψτε το προεξέχον σύρμα. Κερί ανακούφισης μπορεί ακόμα να είναι απαραίτητο για την παροχή άνεσης στην ερεθισμένη περιοχή.

 

Ξεκολλημένα σιδεράκια,  σύρματα και λαστιχάκια

Αν τα σιδεράκια έχουν χαλαρώσει με οποιοδήποτε τρόπο, ο γονέας/κηδεμόνας πρέπει να ειδοποιηθεί, και θα πρέπει να καλέσει τον ορθοδοντικό για να καθορίσει τα απαραίτητα επόμενα βήματα.

Τα σιδεράκια είναι γενικά τοποθετημένα στο κέντρο κάθε δοντιού. Μπορεί να ξεκολλήσει αν ο ασθενής φάει κάτι τραγανό, το οποίο οι ασθενείς έχουν συμβουλευτεί να αποφεύγουν, ή αν το στόμα χτυπηθεί ενώ παίζει ο ασθενής. (Ενθάρρυνση όλων των ασθενών, ειδικά εκείνων με σιδεράκια, να φορούν προστατευτικό νάρθηκα ενώ παίζουν αθλήματα.)

Αν το σιδεράκι έχει περιστραφεί στο καλώδιο και ο ασθενής δεν μπορεί να μεταφερθεί αμέσως στον ορθοδοντικό, μπορεί να κάνει μια προσωρινή διόρθωση για να ανακουφίσει τη δυσφορία και να αποτρέψει περαιτέρω ζημία. Αλλά προσέχετε για να προλαμβάνετε την κατάποση ή άλλο τραυματισμό.

Για να βάλετε το σιδεράκι πίσω στη θέση του, χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι για να γλιστρήσετε το σιδεράκι κατά μήκος του σύρματος μέχρι να είναι μεταξύ δύο δοντιών. Περιστρέψτε το σιδεράκι πίσω στην κατάλληλη θέση, στη συνέχεια, σύρετε το πίσω στο το κέντρο του δοντιού.

 

Κομμάτι του εξοπλισμού καταπόθηκε

Αυτό είναι σπάνιο, αλλά όταν συμβαίνει, μπορεί να είναι αρκετά ανησυχητικό για τον ασθενή. Ενθαρρύνετε τον ασθενή να παραμείνει ψύχραιμος. Αν ο ασθενής βήχει έντονα ή έχει αναπνευστική δυσχέρεια, το κομμάτι μπορεί να έχει αναρροφηθεί.

Αν μπορείτε να δείτε το κομμάτι, μπορείτε προσεκτικά να προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε. Αλλά μην το επιχειρήσετε αν υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσετε πληγή.

Εφόσον είναι δυνατόν στην περίπτωση, να εξετάσετε τα σιδεράκια  του ασθενή για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το χαμένο κομμάτι, όπως η χαλαρότητα ή ο ερεθισμός και αντιμετωπίστε τα όπως προτείνεται παραπάνω.

Αν δεν μπορείτε να δείτε το κομμάτι και πιστεύετε ότι μπορεί να έχει αναρροφηθεί, να ενημερώσετε τον γονέα/κηδεμόνα και τον ορθοδοντικό αμέσως.