Ταχεία διεύρυνση άνω γνάθου με συσκευή Hyrax

2 April 2021by Drargiro.gr

Σήμερα τοποθετήσαμε τον ακίνητο μηχανισμό διάνοιξης ή αλλιώς τη συσκευή ταχείας διεύρυνσης της άνω γνάθου (rapid palatal expander). Αυτό το μηχάνημα διάτασης έχει σχεδιαστεί για να διευρύνει τον ουρανίσκο και να διορθώσει τη σταυροειδή σύγκλειση ή αλλιώς το ανεστραμμένο δάγκωμα (crossbite). Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για το σπίτι. 

  • Η συσκευή τοποθετείται με ειδική κόλλα. Θα πρέπει να παραμείνει για όλη τη διάρκεια της πορείας της θεραπείας. Ωστόσο, εάν η συσκευή χαλαρώσει, παρακαλούμε καλέστε μας αμέσως για να την επανατοποθετήσουμε. 
  • Η συσκευή θα πρέπει να διευρύνεται μία ή δύο φορές την ημέρα για περίπου ένα μήνα ή σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού σας. Θα ελέγχουμε περιοδικά για να διασφαλίζουμε ότι η διάνοιξη συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί. Αφού διορθωθεί η σταυροειδής σύγκλειση και κλειδώσουμε τη συσκευή, θα συνεχίσετε να φοράτε τη συσκευή χωρίς άλλη διεύρυνση για επιπλέον 6 – 9 μήνες. 
  • Θα χρειαστείτε μερικές μέρες για να συνηθίσετε την αίσθηση της συσκευής ταχείας διεύρυνσης της άνω γνάθου. Μπορεί στην αρχή να αισθάνεστε σφιχτά και άβολα. Όταν μιλάτε, η ομιλία σας μπορεί να ακούγεται ασαφής για μερικές ημέρες. Μην ανησυχείτε! Η ομιλία θα επανέλθει στο φυσιολογικό της σε λίγες μέρες. Αφού προκαλέσετε στροφή στο κλειδί της συσκευής, μπορεί να αισθανθείτε κάποια πίεση στα δόντια ή στην υπερώα που μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά. Αυτή η δυσφορία θα εξαφανιστεί μετά από μερικές μέρες.
  • Όταν διευρύνετε τη συσκευή με το κλειδί, βεβαιωθείτε ότι το έχετε στρίψει εντελώς. Εάν δεν το κάνετε, δεν θα μπορείτε να τοποθετήσετε το κλειδί στην υποδοχή την επόμενη μέρα. Εάν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε το κλειδί στην υποδοχή, καλέστε μας. Καθαρίστε το κλειδί μετά τη χρήση του με σαπούνι και νερό. 
  • Τα τρόφιμα μπορούν να κολλήσουν μεταξύ της συσκευής και της άνω γνάθου. Βεβαιωθείτε ότι ξεπλένετε σχολαστικά το στόμα σας μετά το φαγητό, βουρτσίζετε και χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα – ειδικά γύρω από τους δακτυλίους. 
  • Περίπου την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα θα δημιουργηθεί ένας χώρος ανάμεσα στα δύο μπροστινά δόντια. Αυτός ο χώρος εμφανίζεται πάντα με τη διεύρυνση των δοντιών και θα επιστρέψει στη φυσιολογική του κατάσταση τους επόμενους μήνες. 
  • Θα πρέπει να αποφεύγετε τις κολλώδεις τροφές, τις τσίχλες και τα κολλώδεις γλυκά. Τεμαχίστε μεγάλα κομμάτια φαγητού όπως την πίτσα ή το κρέας σε μικρότερα κομμάτια. Το μάσημα οποιασδήποτε τροφής που κολλάει μπορεί να χαλαρώσει τη συσκευή.