Τι είναι η TMD;
Το TMD περιγράφει μια ποικιλία καταστάσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις και τους μύες της γνάθου. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν είτε από τη μία, είτε και από τις δύο πλευρές. Είναι πολύ συνηθισμένο. Πολλοί άνθρωποι έχουν κάποιο σημάδι της TMD, αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός υποφέρει από πόνους.
Τι προκαλεί TMD;
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί την TMD. Για χρόνια οι οδοντίατροι πίστευαν ότι η TMD προκαλείται από τον τρόπο με τον οποίο παρατάσσονται τα σαγόνια και τα δόντια. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι η λανθασμένη ευθυγράμμιση των γνάθων και των δοντιών δεν αποτελεί την κύρια αιτία της TMD. Σήμερα πιστεύουμε ότι η TMD προκαλείται από πολλά πράγματα που λειτουργούν μαζί, μερικά από τα οποία μπορεί να έχουν ελάχιστη ή και καμία σχέση με τα δόντια σας. Η μεγαλύτερη δυσφορία προκαλείται από την υπερβολική χρήση των αρθρώσεων και των μυών.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορεί να συμβεί αυτό:
- Σφίξιμο των δοντιών μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν είστε συγκεντρωμένοι ή πολύ απασχολημένοι, ανησυχείτε, ενοχλείστε ή ακόμα και από κρύους ανέμους.
- Τρίψιμο των δοντιών μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει συχνά τη νύχτα, αλλά μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Τεντώνοντας τις αρθρώσεις και τους μυς μασώντας μολύβια, δαγκώνοντας νύχια, κρατώντας πράγματα με στόμα σας, κρατώντας το τηλέφωνο μεταξύ του λαιμού και του ώμου σας.
- Υπερκόπωση των μυών με συνεχή μάσηση, π.χ. τσίχλες κτλ.
Θα γίνει χειρότερο;
Η TMD συνήθως δεν επιδεινώνεται. Το πρόβλημα τείνει να έρχεται και να φεύγει, ενώ συχνά η αίσθηση είναι χειρότερη σε περιόδους άγχους. Μελέτες καταδεικνύουν ότι δεν επιδεινώνεται με την ηλικία αλλά είναι μια από τις λίγες καταστάσεις που φαίνεται να βελτιώνεται καθώς μεγαλώνετε.
Τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσω;
- Πόνο στο σαγόνι που μπορεί να είναι χειρότερος όταν ξυπνάτε ή το βράδυ
- Πόνο στο σαγόνι όταν δαγκώνετε, μασάτε ή χασμουριέστε
- «Κλικ» από την άρθρωση όταν μετακινείτε το σαγόνι σας
- Δυσκαμψία ή κλείδωμα της άρθρωσης της γνάθου
- Πόνο στο αυτί χωρίς μόλυνση
- Δυσκολία στο άνοιγμα ή το κλείσιμο του στόματος σας
- Συχνούς πονοκεφάλους
Πώς αντιμετωπίζεται η TMD;
Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές και απλές θεραπείες, αν και δεν υπάρχει μία μοναδική θεραπεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι έως και το 90% των ασθενών θα βελτιωθούν με κάποια φροντίδα από μόνοι τους, ασκήσεις και χρήση νάρθηκα (δάγκωμα) για να μειωθεί η ένταση στους μυς γύρω από το πρόσωπο. Περιστασιακά άλλες μορφές θεραπείας μπορεί να είναι επωφελείς π.χ. φυσιοθεραπεία, ρύθμιση των επιφανειών δαγκώματος των δοντιών ή φαρμακευτική αγωγή. Πολύ σπάνια ενδείκνυται η ορθοδοντική ή η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της TMD.
Τι μπορείς να κάνεις;
Εσείς είστε το κλειδί – χωρίς τη βοήθειά σας η θεραπεία δε θα είναι τόσο αποτελεσματική.
- Κρατήστε τα δόντια σας μακριά. Κάντε το όταν δε φοράτε νάρθηκα. Η σωστή θέση ανάπαυσης για το σαγόνι σας είναι με τα δόντια ελαφρώς ανοιχτά και τα χείλη σας απαλά μεταξύ τους. Αυτό επιτρέπει στις αρθρώσεις και τους μύες της γνάθου να ξεκουραστούν και να θεραπευτούν. Τα δόντια σας πρέπει να αγγίζονται μόνο κατά τη μάσηση, την κατάποση και μερικές φορές στην ομιλία.
- Αποφύγετε να ανοίγετε πολύ το στόμα σας.
- Αποφύγετε συνήθειες όπως το μάσημα νυχιών ή τσίχλας.
- Αποφύγετε την καταπόνηση του λαιμού και των ώμων σας λόγω κακής στάσης σώματος. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν εργάζεστε σε υπολογιστή ή κρατάτε το τηλέφωνο μεταξύ λαιμού και ώμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Τρώτε θρεπτικά γεύματα που δεν απαιτούν σκληρό ή παρατεταμένο μάσημα. Μια μαλακή διατροφή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όταν τα συμπτώματα της TMD είναι πιο έντονα.
- Αποφύγετε την καφεΐνη και το κάπνισμα. Και τα δύο είναι διεγερτικά που διεγείρουν τα νεύρα του σώματός σας. Εάν έχετε πόνο, οποιαδήποτε διεγερτικά μπορούν να κάνουν τον πόνο να είναι χειρότερος και να αυξήσουν τη μυϊκή κόπωση.
- Παυσίπονα που κανονικά θα έπαιρνες για πονοκέφαλο, για παράδειγμα panadol ή nurofen μπορούν να ληφθούν για μικρές περιόδους εάν ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος.
- Ακολουθήστε το προσωπικό σας πρόγραμμα θεραπείας. Αυτό θα αναπτυχθεί ειδικά για τις ανάγκες σας από έναν οδοντίατρο στην κλινική.
- Προσπαθήστε να δώσετε στον εαυτό σας 10-15 λεπτά κάθε μέρα για να χαλαρώσετε. Να θυμάστε, κάντε υπομονή, εννέα στους δέκα ασθενείς με TMD θα γίνουν καλύτερα μόνο με απλές μεθόδους.